Tocht in huis

Heb je het ondanks dat de verwarming in huis aanstaat toch nog koud? Check dan of je misschien last hebt van tocht. Een groot deel van de warme lucht in huis kan verdwijnen door spleten en kieren. Gelukkig kun je dit met tocht werende maatregelen makkelijk oplossen.

Goede investering

Investeren in tochtwering is de snelste en eenvoudigste manier om de gasrekening omlaag te brengen. Gemiddeld heb je de kosten er binnen een jaar uit.
Er is geschikte tochtwering voor iedere plek in huis. Informeer ons wat wij voor je kunnen doen bij jou thuis.

Meer dan tocht weren

Naden en kieren tochten niet alleen; ze laten ook geluid door. Als je tochtwering aanbrengt dan doe je dus ook een beetje aan geluidsisolatie. Nog een voordeel is dat insecten minder makkelijk naar binnen wandelen.

Tocht opsporen

Check alle ramen, buitendeuren, vloeren en kozijn aansluitingen met de muur. Vergeet ook niet zolder/vliering en kelder na te lopen. Kieren bij binnendeuren is minder problematisch, omdat die ook zorgen voor ventilatie in huis. Let op: deuren naar de berging, garage, bijkeuken of andere onverwarmde ruimtes kun je het beste wel isoleren. Ook dit kunnen wij voor je organiseren.
Lukt het niet om de oorzaak van de tocht te achterhalen? Maak dan je hand nat, je hand wordt dan gevoeliger voor luchtstromen, of gebruik een vlam van aansteker of kaars. De vlam zal gaan wakkeren bij tocht. Wij willen ook graag voor je op onderzoek uit.

Aanpakken tocht

Meten
Bepaal de positie van de strips. Is deur of raam dicht dan mag er geen enkel kiertje zichtbaar zijn. Meet dan de breedte en lengte van de deur of het raam op. Voor deuren heb je 1x breedte en 2x lengte nodig, voor ramen 2x breedte en 2x lengte.
Materiaal kiezen
Gebruik voor ramen en deuren flexibel zelfklevend materiaal of tochtstrips. Voor de onderkant van deuren zijn tochtstrips met een borstel handig. Bij niet-bewegende delen zoals spleten in vloeren of daken kun je kiezen uit schuim, kit, glas/steenwol of hardere tochtstrips.
Tochtstrips plaatsen
Raadpleeg bij het plaatsen van tochtstrips altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Zaag of knip de tochtstrip op maat. De merendeel van de strips zijn zelfklevend en hierdoor makkelijk aan te brengen. Zorg er voor dat de ondergrond schoon en droog is wanneer je het materiaal aanbrengt. Verwijder stukje bij beetje de beschermfolie van de strip en bevestig direct het vrijgekomen deel. Druk na het plaatsen de gehele strip nog eens goed aan en check of de deur of het venster goed sluit.

Vergeet niet te ventileren

Tocht is ongecontroleerde continue ventilatie waar je graag van af wil. Maar voor een gezonde atmosfeer in huis is het van belang dat de lucht in huis regelmatig ververst wordt. Lucht dus regelmatig je woning door even ramen en deuren open te zetten en maak gebruik van de ventilatieroosters en  de aanwezige afzuiging.